Instrumenter

Her kan du læse lidt om de forskellige instrumenter, der bliver brugt inde for samba genreren.

Caixa

Lyder meget som en lilletromme, men er lysere.
Minder meget om lilletromme, men meget lysere (glem ikke at al den brasilianske musik bliver spillet på gaden, så musikerne må gå med dem!). Det er disse musikere der “styrer” groovet. For det meste er den i aluminium. Caixas findes i forskellige størrelser: fra 12″ x 6cm til 14″ x 15cm. En meget speciel caixa er “malacachetaen”. I samba batucada spilles der med denne specielle caixa (12″ x 20cm) på “snare”-siden og trommen holdes ind mod skulderen.

Repinique

Er meget høj i tonen.
En metal tromme som er meget høj i tonen. Dette er lederen i batucada, og bruges til at starte og slutte rytmen. Den bruges mest til samba batucada og samba reggae.
Alt afhængig af rytmen bruges der en træ trommestik (samba batucada) eller to plastic trommestiks (samba reggae). ‘Repenique findes i aluminium og i træ og er i størrelse fra 8″ x 25cm (bacurinha) til 12″ x 30cm.

Surdo

Det største instrument, og “bassen” i den brasilianske musik. Surdo’en markerer grundpulsen i musikken, og sørger for at hele orkestret holder rytmen.
Hele rytmen er baseret på tre typer af surdo: sudo de primeira (første surdo); surdo de segunda (anden surdo) og surdo de terceira (tredje surdo). Caixasen tager sig af drivkraften i batucadaen og repiniques er bindeledet mellem dem. Disse tre instrumenter er ansvarlig for at baterianen svinger.
Den bæres i en rem over skulderen, og man slår med en kølle med den ene hånd, mens den anden hånd dæmper nogle af slagene.

Timbau (Timbas)

Det er meget almindelig at bruge Timbas til at spille Samba Reggae. Dette instrument blev brugt til at spille “Samba Baiano” eller “Samba Duro” i Bahia. Omkring 1990 introducerede en gruppe ved navn “Timbalada” dette instrument.
Dens teknik er tæt på djambens teknik, hvilket også gør instrumentet meget populær i Europa

Tamborim

Tamborinen har en meget vigtig opgave med at give farve til rytmen og lave fylde under batucadaen. Er en lille ramme tromme (6″), som er stemt meget højt i tonen. Tamborinen arbejder altid i sektioner (mere end en instrument pr. gruppe). De kan sammenlignes lidt med blæseinstrumenterne i et big band. De tager sig af farven og fylden i batucadaen.
Spilles med en trommestik af træ i langsom samba eller en trommestik af plastik med mange fingre i en samba batucada. Den mest spændende tamborinrytme er “tamborim virado” som spilles af Sambistas under karnevalet i Rio de Janeiro.

Pandeiro

Pandeiro er en tamburin (den har skind og bjælder). Man spiller med den ene hånd, der er slag både med finger og hånden, samtidig med at man med den hånd der holder trommen dæmper skindet mere eller mindre.

Chocalhos (Ganza)

Sammen med caixaen er de sammenhængen mellem surdoen og andre instrumenter. Deres lyd minder om “hi-hat” på et trommesæt. I vore dage i Brasilien bruger samba skolerne chocalhos fordi lyden er højere. Normalt er chocalhos i første række i paraderne. Man kan sige at de er front linien sammen med pandeiro og cuica. For det meste må musikeren både spille instrumentet og lære koreografien som er lavet specielt til chocalhos.
Ganza er et rasleinstrument lavet af metalrør fyldt med sand eller hagl. Ofte er flere rør sat sammen. Man spiller ved at bevæge røret fra og mod kroppen.

Agogô

Agogoen (cowbell) findes med 2, 3, 4 eller 5 klokker. Den mest almindelige er den dobbelte. Den bruges i mange brasilianske rytmer og stærkt forbundet med religiøst musik. Den giver batucada melodi og den mest berømte agogo stykke er fra “the Imperio Serrano Samba School”.
Agogo spilles ved både at slå med en stik på klokkerne og klemme de to klokker mod hinanden.

Der er lukket for kommentarer.